Gata cu securistii la Timisoara, in imobiliare te vor turna notarii!

revolutie in lumea tranzactiilor imobiliare

de acum… tranzactiile imobiliare vor fi arbitrate de notari!

Noul Cod Fiscal va aduce desigur schimbari in piata de imobiliare din Timisoara, ca dealtfel in toata tara. Este greu de spus insa acum in ce masura preturile tranzactiilor imobiliare vor fi afectate de noile prevederi ale Codului Fiscal, una dintre acestea merita insa a fi luata in seama. Ea tine, probabil, mai mult de ideea de a nu deveni cumva un potential infractor si a da mai mult de lucru celor de la ANAF in legatura cu toti cei care vor face o tranzactie imobiliara in Timisoara, fie ca este in mod obisnuit sau ocazionala. Vedem in continuare despre ce este vorba…

Pana acum impozitul datorat statului pentru fiecare tranzactie imobiliara se calcula in functie de grila notariala, respectiv pentru fiecare oras erau niste grile intocmite de camerele noatariale si in functie de care trebuia aplicat impozitul.

Adica, pe romaneste, nu conta ca valoarea tranzactiei imobiliare declarate era mai mica decat cea minima din grila notariala, in acest caz impozitul trebuia calculat la cea mai mica valoare calculata conform grilei.

Acest lucru a fost impus cu cativa ani in urma pentru a nu se mai eluda plata impozitelor catre stat in cazul afacerilor imobiliare, cel putin asa se spunea de catre legiuitor. Este greu de spus cu cat a incasat statul mai multe impozite, aceste date nu au fost facute publice si este posibil ca nici sa nu se poata face o estimare. Probabil insa ca unora „de sus”, dintre cei care fac legile, le-a ajuns cutitul la os in afacerile imobiliare, asa ca trebuia facut ceva, iar prin urmare a fost eliminata aceasta prevedere.

Din 2016, noile prevederi din CF elimina deci obligatia de a se achita un impozit care sa fie macar la valoarea minima a grilei notariale in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare. Ce inseamna acest lucru? Ca poti vinde cu cat vrei, in acte, poti inregistra tranzactia la pretul real sau pe care-l doresti, impozitul va fi stabilit doar in functie de valoarea din contract. E bine, e rau? Stati sa vedeti…

Daca aceasta obligatie de plata a impozitului pe circulatia valorilor imobiliare la o valoare minima a disparut, va apare insa o alta. In cazul unor contracte de vanzare-cumparare care se situeaza la cifre sub valoarea minima notariala, notarul va avea obligatia sa furnizeze ANAF-ului date despre aceasta tranzactie. Cu alte cuvinte, te toarna notarul daca vinzi sub valoarea de piata!

Ce inseamna asta? Ca vei fi urmarit de ANAF! Daaa… Ce fain suna!, dar ideea este ca in ce fel se vor face aceste „raportari” catre ANAF vizavi de tranzactiile imobiliare „dubioase”? Vor putea fi ele escamotate de catre notari, de catre ANAF? Sau insasi gandul de a fi in vizorul statului ca vine si te jupoaie, te cerceteaza si te ofileste poate fi o problema care sa-ti dea somnul peste cap.

O sa vedem daca notarii voar avea de-acum un si mai mare cutit in mainile lor. Dar si ei sunt oameni, mai uita si ei din cand in cand cate ceva!…